I SmuleSkogen finner du nettbutikk med katteleker, dukkeutstyr og mye mer. En egen blogg og prosjekter du kan lage selv. Vi har også en egen matseksjon med middag, desserter og bakverk. Velkommen inn!
Til hovedsidenNettbutikk - katteleker med kattemynte, dukkeutstyr, småsøm og håndarbeidBlogg om samfunn, hverdag, kvinner, debatt og humorProsjekter og ideer du kan gjøre med barn og familieOppskrifter middag, kaker, smoothie og mye annet rart!Les om dyrene i SmuleSkogen, om Frøken Smule og alt som skjer her i skogen!  

Følg SmuleSkogen på
Følg SmuleSkogen på Facebook, YouTube, Instagram og RSS-feed

post@smuleskogen.com


Twingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.smuleskogen.com/ sort:published Recent posts
 
  Nye gjør det selv prosjekt
Prosjekter sammen med barna
Prosjekt for hus og hage
Prosjekter med fokus på gjenbruk EOL
Ideer til prosjekt - kostymer, bukser, glass og mye mer!

Bod under verandaen – gjem vekk rotet!
Amatørsnekring utført av en frøken!

Veranda på berget, hvordan bygge bod under veranda
Verandaen før, slik den fremstod da vi kjøpte huset for 8 år siden.

I løpet av fjor sommeren og høsten jobbet jeg parallelt med flere byggeprosjekter i hagen. Men jeg rakk ikke å legge ut verandabod-prosjektet før snøen kom. For hvem trenger vel tips til hvordan man bygger utebod i november liksom!?

Denne ideen passer vel bedre nå som folk har fellesferie og er mer byggelystne! I tillegg til hagedammen satte jeg altså i fjor i gang med ”rommet” under verandaen. For å få det til å bli et mer funksjonelt lagringssted for hagens alt mulig krimkrams som man gjerne ikke vil ha slengende rundt på plenen. I tillegg satte jeg i fjor også opp en liten resteplankbod ved inngangspartiet, fordi man aldri kan få nok lagringsplass til rammel og rot. For lagringsplass har vært et fokuspunkt i SmuleSkogen lenge, siden kjelleren etterhvert har blitt stappfull av akebrett, sykler, vedsag, plankerester, presenninger og annet huskaos. For kronisk lei som jeg var i fjor av å flytte på både det ene og andre for å hente utstyr i kjelleren, så grep jeg lagringsproblemet an først som sist.

Siden det er berg under hele verandaen, altså et naturlig hardt underlag, har det vært et greit sted å lagre kano, trillebåre og blomsterpotter. Men helt siden vi kjøpte huset for 8 år siden har det vært kronglete å komme til under verandaen, fordi de som bygget den hadde satt på bare enkle rekker med plank som innrammet ”rommet” under verandaen (se bildet over).

rom under verandaen, trillebår, veranda på berg, snekre bod

I tillegg er det ikke mye takhøyde å snakke om under verandaen. Så jeg måtte ned med plankerekkene for å komme til under der for først og renske berget helt for grus og jord. En skikkelig ”krokrygget manøver” var det å få fjernet grusen, men når jeg omsider kom ned til berget fikk jeg et stødig underlag i boden min. På langsiden, hvor det også er naturlig fall bort fra stolpene, gravde jeg en ca 30 cm bred drensgrøft. I grøften la jeg ned drensrør helt ifra hagedammen og i naturlig fall bort fra tomten, det er jo viktig med drenering vet jeg. På toppen av og rundt røret, har jeg fylt på med grov pukk slik at jeg slipper unødig jordsprut på portene når det regner. Kant i kant med drensrøret inn mot verandaboden, la jeg lagt en kant med Lecastein for at pukken ikke skal drysse utover ”bodens gulv”. Kanskje hadde det vært å foretrekke med en oppstøpt kant istedet for denne Leca-kanten, men det ble for min del både dyrere og mer arbeidskrevende. Uansett kan jeg jo senere støpe på et mer permanent og rett gulv nå som grunnarbeidet er unnagjort.

bodporter av rupanel, ikke i vater, gjenbruk av planker, impregnert virke

Amatørsnekring utført av en frøken!
Den mest værutsatte siden av boden kledde jeg igjen med plankene som var under verandaen fra før. Fordi det er denne siden som lett fylles opp av fokksnø vinterstid, samtidig som det er greit å ha et fast hjørne i boden. På de andre sidene har jeg bygget porter i smalt rupanel, fordi dette var det letteste og billigste materialet jeg kom over. Så klart ville mange foretrukket impregnert virke, men det er betydelig tyngre og dyrere. Etter et par år som amatørsnekker har jeg nemlig erfart at å bruke for tungt virke fort kan føre til at en får sig i konstruksjonen hvis man ikke avstiver nok i forhold til plankenes tyngde. Et sørgelig eksempel på feildimensjonering av planker versus skruer/hengsler kan man beskue på min noe improviserte verandagrind. Som jeg bygde da lillefrøkna sånn smått begynte å springe rundt her i SmuleSkogen. Den er så til de grader skeiv og ute av vater at jeg ikke engang våger meg til å legge ut bilde av den, i fare for å få en hel armada med sinnasnekkere på døra.

Portene på den nye verandaboden er til opplysning hengslet opp med kraftige stabelshengsler, fordi man da tross alt har lært av sine egne snekkerfadeser!

hvitmaling, hvite porter, maling fra Infra, penselholder, biltema, maleutstyr

Malingstips!
Siden jeg brukte ubehandlet plank, grunnet jeg både forside og bakside av portene med Jotun klar oljegrunning. Min dom over dette produktet er at det er svært medgjørlig, enkelt og greit å smøre på ubehandlet treverk. Som toppstrøk (to strøk) gikk jeg mot alle malemestres anbefaling og mismatchet grunningsleverandør med toppcoat-leverandør. Rett og slett fordi jeg hadde sprengt plankebudsjettet og ønsket derfor å spare et par ”grunker”. Jeg gikk derfor for hvitmaling fra Coop OBS sin egen malingsserie Infra. Og nå, selv etter en hard vinter er porten fortsatt like fine! TIPS: Sjekk også den kjekke penselholderen (bildet over)! Så slipper du maling til langt opp på penselskaftet, fordi penselen hele tiden faller ned i malingsspannet!

bod med store porter under verandaen, bygge selv, utebod

Slik ble altså verandaens langside seende ut etter ombyggingen. Ja jeg vet det ser litt komisk ut med den ene porten som er en plank kortere enn den andre, for dere som er proffer. Men det har sin helt enkle forklaring i at terrenget i forkant skråner noe nedover. Samt at jeg ikke orket å stå og plane ut plenen foran verandaen med spade. For gravemaskin i baklommen, har jeg som kjent ikke, selv om det står på denne frøknas juleønskelisten hvert eneste år. Det ble derfor enklere å gjøre porten litt kortere, slik at den kan åpnes helt. Så får det bare være litt skjevt da, funksjonalitet er for meg mye viktigere!

verandabod, hagebod, snekre selv
Verandaen etter, med selvgjorte porter. Fint å få orden på rotet!

Selv om portene er ferdige, så er det fortsatt mye som gjenstår for at verandaen blir slik jeg har planer om. Planen denne sommeren/høsten er å få malt/beiset selve konstruksjonen på verandaen rød slik som huset. Men siden jeg bare er en stk frøken og været i Trøndelag som kjent er lunefullt, får vi se hva vi rekker. Det blir nok innenfor den vanlige tidsplanen som alt annet her i SmuleSkogen: Forhåpentligvis før snøen legger seg eller til neste år! Med mindre noen frivillig innfinner seg med arbeidslyst og malekost i hånden!?

bod under verandaen, lagringsplass, snøskuffer, porter til bod, snekre selv
Enkel tilgang er elementært for enhver utebod!

Med fire porter som kan åpnes i 180 ° graders vinkel blir det altså enkelt å komme til fra flere sider under verandaen. I tillegg er portene lette å hengsle av, så jeg slipper unødvendig søl når jeg for eksempel skal olje verandagulvet. Her er det slutt på å flytte og dra ut stort og tungt utstyr for å komme til. Nærmest alt har fått sin faste plass og kan effektivt hentes frem når jeg trenger det. Ikke verst synes jeg, selv om det nok ikke er helt i vater!

Lykke til med sommerens byggeprosjekter!

Synes du mine malings-/byggetips var nyttige? Legg gjerne igjen din kommentar eller ditt beste vatertips nedenfor!

Flere prosjekt - Følg SmuleSkogen på Facebook!


   Til toppen av siden