I SmuleSkogen finner du nettbutikk med katteleker, dukkeutstyr og mye mer. En egen blogg og prosjekter du kan lage selv. Vi har også en egen matseksjon med middag, desserter og bakverk. Velkommen inn!
Til hovedsidenNettbutikk - katteleker med kattemynte, dukkeutstyr, småsøm og håndarbeidBlogg om samfunn, hverdag, kvinner, debatt og humorProsjekter og ideer du kan gjøre med barn og familieOppskrifter middag, kaker, smoothie og mye annet rart!Les om dyrene i SmuleSkogen, om Frøken Smule og alt som skjer her i skogen!  
 
Følg SmuleSkogen på
Følg SmuleSkogen på Facebook, YouTube, Instagram og RSS-feed

post@smuleskogen.com


Twingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.smuleskogen.com/ sort:published Recent posts
 
  Nye gjør det selv prosjekt
Prosjekter sammen med barna
Prosjekt for hus og hage
Prosjekter med fokus på gjenbruk EOL
Ideer til prosjekt - kostymer, bukser, glass og mye mer!

Trehytte - sommerens familieprosjekt
Oppdatert:   30/8-2013    29/5-2013    30/9-2012    4/8-2012

Hvordan bygge trehytte
Trehytteprosjektet: Lillefrøkna tar en ispause og inspiserer byggingen!

Siden vi hadde få ferieplaner i sommer, og feriebudsjettet ble tappet av uforutsette reparasjoner, planla vi derfor å finne på moro ting hjemme i vår egen hage. Noe som ikke kostet for mye, noe som alle kunne ha glede av og noe alle i familien kunne bli med på! Ideen var egentlig lillefrøkna sin, som plutselig en dag før ferien hadde så lyst til å bygge trehytte. Trolig siden hun nettopp hadde sett noen barn på barne-tv som hadde sin egen trehytte! Så trehytte bygging ble det.

Og vi kom godt i gang den første dagen vi bygget, da fikk vi grunnstrukturen ferdig. Vi valgte å bruke trykkimpregnerte lekter til grunnstrukturen vår siden det er der all vekten skal bæres er det viktig at bæringen ikke råtner. Det meste av lektene kjøpte jeg før i sommer da Maxbo hadde 30% kampanje på blant annet trykkimpregnerte lekter. Et par lengder ekstra og to
ferdigstøpte fundamenter med bjelkesko kjøpte vi på Byggmax på Lade i Trondheim. Siden vi ikke hadde nok store trær som stod naturlig sammen slik at vi kunne bygge mellom dem valgte vi denne løsningen. Kjempegreie å bruke disse ferdigelementene isteden for å støpe selv! For når er det vel egentlig bra støpevær i Trøndelag: det vil si oppholdsvær uten fare for regn?

Vi hadde noen lengder resirkulert plank liggende fra i fjor som vi hadde fått av våre gode naboer Hilde og Bjørn. Resten av plankene til platting på hytta fant vi litt av i kjelleren og resten fikk vi fra ”Naboen over haugen” som vi vanligvis kaller dem, nemlig Hilde og Bjørn! Verdens snilleste naboer som lot oss raide resteplanke-lagret deres! Men en ting er sikkert, trehytteprosjektet er allerede en suksess hos lillefrøkna. Hun er stadig oppe på plattingen og kikker, mens hun pønsker ut nye ideer til hva vi kan bygge.

Ideer til trehytte
Trehytte under oppføring, byggedag to: platting snart på plass!

Trehytteprosjektet ser kanskje ikke så storveies ut enda, men i løpet av neste uke satser vi på å få opp gelender rundt plattingen oppe i trehytta, kjekt å ha så lillefrøkna ikke faller ned. Og hvis vi har nok planker til overs, kanskje en liten minihytte som vi kan bygge på senere. En kommer langt med et par plankebiter, et par lekter og kanskje en rest av en takplate! Trehytte bruker jo egentlig å bygges etter prinsippene ”ta det du har”! Eller du kan spørre en god nabo, en bestefar, eller spørre om å få kapp på en byggvareforretning eller smile pent til gutta på din lokale søppelfylling så kanskje du får plukke en plankebit eller to.

Nytt om trehytta - oppdatert 4. august 2012

Trappegelender, Lauritz, trehytte

I to dager nå har hele familien iherdig jobbet med trehytteprosjektet. Vi har saget og skrudd, barket gelendermateriale og syslet med en liten vareheis til trehytta! Helt i mål er vi på langt nær, men et godt stykke på vei er vi kommet - synes vi i alle fall selv. Også er det jo også ofte mye arbeid i ting som nødvendigvis ikke vises på bilder. Slikt som festing av grunnpåler og utallige turer opp og ned i trehytta for å måle til neste plankekapp på saga!

Vi har begynt å få opp litt rekkverk rundt platten der oppe i hytta, nødvendig slik at en ikke skal falle ned. Her har vi brukt noe ferdigmateriale som vi har fått av ”Naboen over Haugen”, men vi satser også på å bruke en del virke fra egen SmuleSkog, som må kuttes og barkes på for hånd så klart. Hadde blondis-frøkna tenkt på dette før i sommer, hadde hun nok barket disse materialene mens barken enda var myk og slapp treet lettere av seg selv. Men så lur og så etterpåklok kan man altså være et annet år.

Vareheis til trehytte, gjenbruk av tannbørste, heiskurv

Vareheis må man naturlig nok ha i en trehytte, slik at lillefrøkna trygt kan transportere sine lekeponnyer opp og ned fra hytta, og andre nødvendigheter som mat og drikke. Og slik at byggearbeiderne kan heise opp skruer, spiker, hammer og skrujern til stadig nye tilbygg. Til heisen har vi brukt det vi hadde liggende i kjeller og på loft. Litt plankekapp, en bit stålstang fra en gammel tv-benk og en gammel potetkurv som var til overs. Noen skruer, en plasttrommel som det var gavebånd på og verdens beste altmuligfikseverktøy, nemlig Gaffa-teip. Og sist men ikke minst, dagens mest geniale gjenbruksdel: skaftet på en gammel tannkost som ble perfekt som sveivehåndtak. For De vet: ”Jordan vet hvordan”! Vareheisen ble skrudd fast med til sammen sånn ca åtteognitti skruer (vel kanskje ikke fullt så mange, men nok til at heisen skal tåle litt)! Lillefrøkna hadde det i hvert fall veldig gøy med å heise alt mulig opp i hytta etter at vi fikk vareheisen ferdig i dag ettermiddag! Nye oppdateringer og påfunn oppe i trehytta kommer, så følg med videre!

Trehytteprosjektet - en forsinket oppdatering - 30. september 2012

Vaffelfest i trehytta, vafler med jordbær og rømme
Vaffelfest i trehytta, vafler med jordbær og rømme

I sommer satte vi i gang prosjekt trehytte her i SmuleSkogen. Og vi var effektive og flittige byggere mange dager på rad i sommer. Men så kom høsten og det var tid for jobb og barnehage, regnbyger og regnklær. Heseblesende høststormer og dessverre mindre tid til både hyttebygging og hytteprat på SmuleSkogen.com. Men her kommer en liten, om dog, litt forsinket oppdatering!

En trehytte kan brukes til så mangt. Til hemmelige klubbmøter eller koselige vaffelkalas for eksempel. Har man en lang skjøteledning til utebruk går det fint an å få stekt seg både en og to vaffelplater oppe i treet nemlig. I sommer lagde vi enkelt og greit vaffelrøra inne på forhånd. Og tok den med ut i en tom brusflaske, i tillegg så klart 1 stk vaffeljern og noen plastkopper og fat! Vi gjorde det hele enda litt mer spennende ved å la vaffelhungrige gjester vente nede på bakken mens lillefrøkna heiste ned vaffelplate på vaffelplate i vareheisen som vi bygde til trehytta. Og da har du et fullkommet vaffelkalas! Server gjestene litt kaffe og saft atpåtil så vil de garantert komme tilbake en annen gang også for litt vaffel fra tretoppene! Supergøy hadde lillefrøkna det i alle fall med å servere vaffel fra høyden der oppe i trehytta. Og alltid like trivelig med besøk fra våre gode naboer over haugen som vaffelgjester!

Trehytte under bygging
Trehytte under bygging

Etter all vaffelspisingen fikk vi akkurat nok energi til at vi fikk opp rammeverket til det lille krypinnet vi har planlagt oppe i trehytta! Det blir en liten hytte som snart skal kles med rester av takplater og plankebiter av ulikt slag! Langtidsplanen for hytta er å bygge på et rom her og et rom der etterhvert som en får planker og annen material til overs. Et fint langtidsprosjekt som blir til etterhvert som fantasien får fri løpestreng og nye ideer klekkes ut. Men man får ta litt bygging av gangen så lillefrøkna ikke blir alt for utålmodig. Hun synes jo foreløpig det er mest gøy å leke i trehytta og gleder seg mer til å male den i mange fine farger enn å bygge den ferdig!

Gjenbruk av materialer, blått lekebord
Gjenbruk av materialer, blått lekebord

Som et venteprosjekt i hyttebyggingen kan man for eksempel skru seg sammen et bord av en hylleplate fra Ikea som man fant i billigkroken til 10 kroner, men som ble til overs da en satte opp hyller i boden. Fire bordbein fra et lite kaffebord man hadde en gang man bodde på hybel og litt blåbærblå maling kjøpt på tilbud! Sett en liten frøken og en litt større herremann på saken med å male det blått og vips et fint hyttebord. Lillefrøkna synes i alle fall det var gøy å male med blåbærblått. Spesielt siden hun samme dagen hadde vært helt i kanten av SmuleSkogens hage og plukket blåbær i et gammelt mini-melkespann, så det sakling og pling og plang der oppe i buskaset. Og det minte meg veldig på dette verset fra Alf Prøysens sang Blåbærturen:

Så kom de opp i skauen og så kom de til ei slette
Der var det bare blått i blått så langt du kunne se
Så satte de seg ende ned så spiste de seg mette
Så fant de seg en tue hver og ropte; fritt for det
Nå ser vi hvem som først får fullt, nå setter vi gang
Og over hele sletta sa det; kling og pling og plang
Først sang det i et melkespann så klang det i et krus
Det danset i en kopp og raslet i et kremmerhus
Men fra den minste tua sa det, plingeling i flokk
For oppi den satt Lillebror og plukket i et lokkNytt om trehytta - oppdatert 29. mai 2013

Trehytte i trær - anno 2013

I fjor begynte vi på Trehytte prosjektet her i SmuleSkogen. Både fordi det er et fint prosjekt for barna, men også fordi vi ble nødt til å være litt kreative med vår ufrivillige hjemmeferie etter at vi fant råteskader i den ene ytterveggen (bunnsvillen var råtten). Det vi rakk i fjor var å sette opp reisverk og støttepilarer, samt bygge platting og et lite krypinn oppe i tretoppene.

bygging av trehytte

Til den lille hytta fikk vi gjenbrukt noe av den bordkledningen vi rev ned fra bolighuset. Vi har rett og slett kappet av de råtne endene og skrapt av løsmaling, for ikke å legge for mye jobb i det. For trehytter kan jo godt være både litt krimskrams av materialer, og siden ikke alt er tipp topp ferdig kan du jo la barna sette sitt eget preg på byggverket! Rester av plastplater fra entretaket jeg bygde for 2 år siden, rakk akkurat når en fikk puslespillet av små plastplatebiter til å gå opp.  Til vinduer har vi brukt bygningsplast og naboens kasserte vindussprosser, så får en være litt på utkikk etter noen litt mer permanente vinduer etter hvert!

Aktiviteter i trehytta

Før vinteren satte inn rakk vi akkurat å male yttersidene av trehytta med et strøk rød restemaling som fulgte med huset da vi kjøpte det for snart 7 år siden. I tillegg var trehytta nyttig da vi malte ytterveggen på hovedhuset og trengte noe å stryke av overskuddsmaling fra penslene på før de ble satt i penselrens. Men fortsatt gjenstår litt maling, blant annet på innsiden. Og lillefrøkna gleder seg veldig til å få male hva hun vil på de umalte veggene på inne i hytta. Her kan hun i løpet av sommeren få fri utfoldelse med restemaling i alle mulige farger! Fint med et ”lerret” hvor man kan utfolde seg som man vil, uten at det gjør noe om man søler litt! På slutten av mai måned får vi også forte oss og barke noen småtrær så vi får ferdig rekkverket rundt platten, og stryke på litt maling så blir det sikkert kjempefint! Vi har også planer om å bygge et lite utkikkstårn i hjørnet ved hytta, fordi dette er den perfekte plass til både å holde utkikk. Men også til å bombardere små pappaer og mammaer med vannballonger, hihi! Følg med videre på vårt trehytte prosjekt utover sommeren!

Nytt om trehytta – oppdatert 30. august 2013

Trehytte, naturlig gelender, langtidsprosjekt 

I sommer jobbet jeg og lillefrøkna litt mer på trehytta, mens samboen min slavet innendørs med takplater, veggplater og gammel tapet! Vi driver endelig, får en nesten si, med oppussingen av trappegang og gang i 1. etasje. En oppdatering av oppussingen i gangen kommer senere.

grunning av ubehandlet treverk, gelender 

Men i trehytta manglet det også litt, så jeg og lillefrøkna bygde videre på rekkverk som vi begynte på i fjor sommer. Vi hadde nemlig allerede da planer om å lage rekkverk fra egen skog, nemlig ved å barke tynne stranger av selje og rogn som vi har flusst av i SmuleSkogen. Det var bare det at vi i fjor var litt sent ute med den jobben, så vi valgte å utsette det til neste sesong. Så i år, sent i mai/begynnelsen av juni, var hele familien med å felte og barket småtrær som så ble satt til tørk i kjelleren. Dessverre holdt de lengdene vi hadde samlet bare til to av sidene hvor vi behøvde rekkverk, så vi får se hvordan vi løser det på de andre sidene. Det kan nok hende det får stå til neste år, for barken slipper dårlig så sent på sommeren og jeg har liten motivasjon til å stå og skave av bark for hånd.

katt i tretoppene, katt i campingstol 

Lauritz, vår alles kjære søtnos og medhjelper, skulle såklart være med da vi drev med byggingen. Plutselig var han under hytta og plutselig var han faktisk oppå taket på trehytta. Men av all denne ninja-virksomheten kan selv den søteste bli sliten av, så etter en stund okkuperte han lillefrøknas retro-campingstol (som i sin tid har vært min). Der lå Lauritz og døste i flere timer mens vi skrudde og hamret rundt ham. En mer bedagelig og avslappet hyttearbeider enn katten Lauritz skal man lete lenge etter, men til gjengjeld er han også veldig søt og veldig sosial!  

leketavle, lilla vegg, tripp trapp bord 

Før i sommer malte lillefrøkna innsiden av hytta si med restemaling vi hadde fra dukkestuen som jeg satte opp i hagen for et par år siden. Og etter at hun fikk malt veggene slik hun ville, fikk vi også ordnet med noen hyller og et lite bord til alt hennes krimskrams der oppe i tretoppene. På den ene veggen fant vi plass til denne leketavlen som jeg plukket opp på Gjenbrukstorget på Stjørdal (se bildet over).  Derfor fungerer trehytta for tiden også som skole, så vi leker både norsk og mattetime oppe i trehytta. Og når det blir friminutt kan jeg gå og hente flere planker, mens lillefrøkna sanker blader og blomster til ”leke-lunsjen”!

reisverk, liten treport, retro mønster 

Siden vi gikk tom for material til rekkverk, rotet vi frem noe resteplank og bestemte oss for at det lille hjørnet på enden av trehyttas veranda skulle bli butikk. Så langt har vi bare fått satt opp reisverket og laget en liten port. For plutselig var drillen tom for batteri og arbeidsviljen var oppbrukt. Men i løpet av høsten blir det nok etterhvert mere snekring og forhåpentligvis flere fiffige påfunn oppe i tretoppene!

søt katt 

Men til neste byggeøkt er det kjekt å ha en søt liten "anleggsvakt", som passer på så ingen uvedkommende kommer seg inn på byggeplassen! Mer om trehytta kommer etterhvert, vi må bare finne mer resteplank til vegger og tak. Hvis noen har noen planker de vil bli kvitt så tar vi dem gjerne! Mens høsten sniker seg inn på skogen nyter vi de siste smuler av sommersol!

Mer om trehytteprosjektet kommer, så følg med!


Flere prosjekter under Med barna, Hus & Hage, Gjenbruk og Små ideer

Følg SmuleSkogen på Facebook og RSS-feed!