I SmuleSkogen finner du nettbutikk med katteleker, dukkeutstyr og mye mer. En egen blogg og prosjekter du kan lage selv. Vi har også en egen matseksjon med middag, desserter og bakverk. Velkommen inn!
Til hovedsidenNettbutikk - katteleker med kattemynte, dukkeutstyr, småsøm og håndarbeidBlogg om samfunn, hverdag, kvinner, debatt og humorProsjekter og ideer du kan gjøre med barn og familieOppskrifter middag, kaker, smoothie og mye annet rart!Les om dyrene i SmuleSkogen, om Frøken Smule og alt som skjer her i skogen!  

Følg SmuleSkogen på
Følg SmuleSkogen på Facebook, YouTube, Instagram og RSS-feed

post@smuleskogen.com


Twingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.smuleskogen.com/ sort:published Recent posts
 
  Nye gjør det selv prosjekt
Prosjekter sammen med barna
Prosjekt for hus og hage
Prosjekter med fokus på gjenbruk EOL
Ideer til prosjekt - kostymer, bukser, glass og mye mer!

Oppussing av gammel tretrapp, del 2! Del 1 finner du her! (1 kommentar)

maling av gelender i trapp, maletips, to farger på gelenderet

Toppen av gelenderet ble malt med samme gulvmaling som jeg brukte på trinnene. Både fordi jeg ville ha en to tonet effekt, men også fordi gulvmalingen går for å være mer slitesterk enn lack-malingen. Og rent logisk så er jo trinnene og toppen av gelendret de delene som er mest utsatt for slitasje i en trapp.

tretrapp, trappegelender, male trappen, detaljmaling, Beckers lackmaling

Gelendrets underside er i en farge, så hvordan får en til en fin overgang fra fargen under til toppen, uten å bruke maskeringstape!  

maleteknikk, lure maletips, gelender i trappen
Maletips for å få ”sømløs overgang” der hvor to ulike farger møtes!

Tips: Jeg er nemlig ikke av den tålmodige typen. Så å vente til den ene fargen var fullherdet etter en uke og maskere opp med tape og etterpå male toppen var ikke et alternativ. Derfor har jeg malt overgangene mellom de to fargene på frihånd. Samtidig som jeg har forsøkt å få en nesten ”sømløs overgang” der hvor fargene møtes. Derfor malte jeg først med loddrette strøk, for så og dra over med penselen i retning med treet. (Se bilde over) Det gjelder såklart å være stødig på hånden hvis en velger å male med to toner maling, uten bruk av maskeringstape.

beckers gulvmaling, blått gulv, viktig med riktig utstyr, malepensler, jordan pensler

Jeg har bevist valgt mørke farger, både fordi det er en gammel trapp med en del skrubbsår og skavanker. Men også fordi jeg er glad i farge. Hadde jeg valgt hvit eller lyse farger vil jeg anta at flere av alle de 100 skjønnhetsfeilene i treet hadde blitt mer synlige. Så kan man kanskje tro at mørke farger i en liten gang blir dystert og kjempe mørkt. Men siden vegger og tak er hvit, tenkte jeg det gjorde seg bra med litt farge i trappen.

Så var det trappetrinnene! Malt med Beckers Gulvmaling i fargen blåfargen NCS S 5030-R70B!

male detaljer i trapp, hobbypensler, blåmaling

Penseltips: Ordne deg gjerne med en liten flat pensel så du når lett til i hjørner og kan male fine rette linjer på frihånd. Denne penselen er ganske enkelt fra Søstrene Grenes og fungerer fint selv om den er billig og liten.

to tonet trapp, blå toner, male tretrapp, beckers gulvmaling
Det er lov og ombestemme seg! Forsøk 1 til venstre, men det ble til slutt slik som på bilde til høyre!

Opprinnelig hadde jeg planlagt å ha to blå toner også på trinnene og bakplatene nedover i trappen. Men som dere ser på bilde over fungerte det bare ikke så jeg da jeg kom til trinn 3. Så jeg malte ganske enkelt over, slik at både trinn og bakplate ble samme farge! Irriterende så klart etter alt pirket med maskeringstap og maling. Men skal man først male trapp så gjør man det ikke igjen med det første fordi man bommet på fargene.

Antiskli er kjekt å ha!

beckers golvmaling, halkskydd, sklisikring som blandes med maling

Tretrapper er kjent for å være glatte, derfor er de en stor sklifelle både for store og små trappeklatrere. Så for å unngå fallulykker i heimen, måtte det på en form for sli-sikring. Men jeg er ikke glad i tape, som var det første alternativet som dukket opp da jeg googlet sklisikring av trapp. Jeg falt heller ikke for alternativ to som ofte er små antiskli-innsatser av teppe. Men jeg fant denne søte lille boksen, etter litt leting på Beckers hjemmeside. Et sklisikringsprodukt som blandes med maling eller lakk, for å gi en lett ru overflate. Spennende og attpåtil overkommelig til en pris på 49,- kroner. Gulvmalingen hadde jeg jo fra før, så da var det egentlig et lett valg.

OBS: Til min trapp med 14 trinn, kunne jeg godt nøyd meg med å blande halvparten så mye maling og pulver, antiskli-miksen var nemlig drøy i bruk.  

antiskli i trapp, hvordan komme igang, male utstyr, mal til trappesikring

Jeg fylte en tom rømmeboks nesten full med gulvmaling og tilsatte ca 6 spiseskjeer med sklipulver. Siden hele boksen opprinnelig gikk til 4 liter maling, vil jeg si den er mer enn drøy nok i bruk. Bland inn i malingen, men husk og rør i den med jevne mellomrom mens du stryker den på. Jeg antar røringen anbefales så du får kornene jevnt fordelt i malingen.

Tips til antiskli-striper: Jeg lagde meg en 6 cm bred mal i papp og fant noen fargeblyanter for å merke av en jevn stripe på hvert trinn og satte i gang.

beckers golvmaling, halkskydd, antiskli, sklisikring i tretrapp

Tips: Jeg vil anbefale å male på antisklien i tynne strøk. Jeg var litt raus på enkelte trinn og det ble nevneverdig bedre på de av trinnene hvor jeg hadde vært mer sparsom med antiskli-mixen.

Jordan vet hvordan, rengjøring av pensler, penselrens, vaske maleutstyr, oppvaskkum
Maling som ikke slipper taket uansett hvor mye du vasker!
Puss malerpenselen med en gammel tannkost for å få den helt ren for maling!

Vasketips til pensler: Ofte når man har malt lenge med samme pensel, ender man opp med en malingsrand midt på penselbusten som sitter litt ekstra, uansett hvor mye man vasker og styrer. Men som kjent, ”Jordan vet hvordan” også på tvers av produktlinjene. Ta en gammel tannkost og børst penselen med hårene, under rennende vann for å få bort siste rest av maling på penselen. Slik varer penslene lengre og kan brukes til mange flere prosjekt! For gode pensler er kjekt å ha for den som pusser opp mye!

ferdig malt blå trapp, pusse opp gangtrapp
Før-bildene kan du se i Oppussing av gammel trapp, del 1!

6 dager og 8 strøk med maling senere + antiskli, trommevirvel: Ferdig trapp juhu!!!!

Nå mangler det bare listing i tak, hjørner, kantlister og gulvlister + litt småflikking her og der. Blir vi ferdige før jul mon tro? Det vil nå vise seg!

Kommer i Smuleskogen: I løpet av neste uke skal jeg sette i gang med å lage hjørneklosser til taket i gangen. Siden jeg absolutt ikke er god på å få til 45° vinkel på taklister. Beskrivelse av hvordan du lager rimelige og stilige hjørneklosser selv kommer etter hvert!

Ha en formidabel fin helg!

Dette prosjektet er ikke sponset, men vil noen spandere maling til neste prosjekt så sier jeg jo ikke nei takk!!

Flere prosjekt - Følg SmuleSkogen på Facebook!


   Til toppen av siden