I SmuleSkogen finner du nettbutikk med katteleker, dukkeutstyr og mye mer. En egen blogg og prosjekter du kan lage selv. Vi har også en egen matseksjon med middag, desserter og bakverk. Velkommen inn!
Til hovedsidenNettbutikk - katteleker med kattemynte, dukkeutstyr, småsøm og håndarbeidBlogg om samfunn, hverdag, kvinner, debatt og humorProsjekter og ideer du kan gjøre med barn og familieOppskrifter middag, kaker, smoothie og mye annet rart!Les om dyrene i SmuleSkogen, om Frøken Smule og alt som skjer her i skogen!  

Følg SmuleSkogen på
Følg SmuleSkogen på Facebook, YouTube, Instagram og RSS-feed

post@smuleskogen.com


Twingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.smuleskogen.com/ sort:published Recent posts
 
  Nye gjør det selv prosjekt
Prosjekter sammen med barna
Prosjekt for hus og hage
Prosjekter med fokus på gjenbruk EOL
Ideer til prosjekt - kostymer, bukser, glass og mye mer!

Oppussing av gammel tretrapp, del 1! (3 kommentarer

Jeg har siden forrige uke malt og malt på husets trapp! Og selv om jeg måtte ta pause i forrige uke, ble jeg altså ferdig til slutt, hurra! Men det at trappen er ferdig betyr ikke at gangen er helt ferdig dessverre. Det tar nemlig sin tid med oss surrehuer i skogen. Her kommer i alle falle en oppdatering med mine beste tips til maling av tretrapp i gamle hus fra 1960-tallet!

utgangspunkt, før og etter bilde tretrapp, latexmaling i trapp, dårlig malejobb, oppussingsobjekt

Slik så nemlig trappen til 2-etasjen ut da vi kjøpte huset for 8 år siden! Herlig pastell lilla akryl (som nok var restemaling fra det ene soverommet i 2-etasje) malt oppå oljemaling, slik at det hadde begynt å flasse. I tillegg var ikke malejobben særlig godt utført, så det var en del herlige renner i malingen, tykke malingslag og ”helligdager” (flekker med maling som ikke dekker) ganske mange steder. Og i selve trinnene var det ”formidabelt” lysebrunt laminat som begynte å løsne i forkant. Så vi hadde litt jobb foran oss for å si det mildt! Men siden gangen ikke var førsteprioritet i et hus som fortsatt hang fast i 60-tallet, har oppgraderingen av trappen tatt litt tid.

Umalt tretrapp, oppussing av trapp, 60-talls hus, original
Utgangspunktet etter mye flikking og pussing da jeg startet med grunning av trappen i forrige uke!

For i løpet av det siste året har vi parallelt med mye annet strippet, revet og kledd tak og vegger i gangen med nye plater! For absolutt alt i gangen var brunt, gult og slitent da vi startet. Men så var det denne trappen da, som jo i realiteten brukes hele tiden og som vi viste ville bli en utfordring å få fin igjen. Mange ville kanskje revet ut hele skiten, men å bytte trapp var litt utenfor vårt budsjett, så da ble det flikking og maling isteden! Og så klart kunne en helt klart i retrospekt, pusset og pusset i enda noen uker. Men det kommer til et punkt hvor en faktisk må si seg fornøyd og bare male ferdig.

trelim, sagspon, snekkertips
Sparkeltips: Fint sagspon + trelim = sparkelmasse til tre!

Tips: Fint sagspon kan du for eksempel få fra støvposen på kapp og gjæringsagen. Har du ikke sag selv, spør din far, morfar, onkel, tante eller gode nabo!

Sparkel Tips: For å være litt fiks når en skulle reparer de omtrent 100 sårene og hakkene i tretrappen, har vi brukt et gammelt snekkertriks. Så klart finnes det jo nyere mer tradisjonelt sparkel i mange utgaver og som fungerer fint til mye. Men vi har altså testet ut en blanding av fint sagspon og trelim som sparkelmasse i tretrappen. Et holdbart og kostnadseffektivt triks som jeg læret av en gammel sløydlærer på ungdomskolen. Klissete og litt vrient å jobbe med, men når du får dreisen på det syns jeg det ga et godt resultat! Men noen ujevnheter i treet får en nesten regne med når en har en 50 år gammel trapp. For helt strøken blir neppe aldri en godt brukt trapp, uansett hvor mye du sparkler og pusser. Hovedsaken er uansett for oss at trappen er funksjonell og fargerik!

Riktig verktøy er halve jobben
Det er kjekt med litt utstyr når en setter i gang med større malejobber. Et godt arbeidslys er uvurderlig, samt gode pensler, tapetkniv, blå maskeringstape og andre smarte greier!

Som noen kanskje har registrert har vi revet rekkverket rundt den lille avsatsen i 2-etasjen. (Se bildet øverst). Både fordi det var i skikkelig dårlig stand og ikke kunne fikses, men også fordi vi trenger bedre tilgang til boden som ligger på høyre veggen. Og slik det var før med stakitt var det en aldri så liten akrobatøvelse å få ting ut og inn av denne boden. I tillegg føles loftsgangen nå mer åpen og slipper til mer lys i 2-etasjen uten stakitt. Vi vurderte glass isteden for tre-stakitt, men prisen var vel det som skrinla den ideen. Herdet glass er nemlig steindyrt! Så klart skal vi etterhvert sikre avsatsen med en grind slik at folk ikke faller ned. Den må bare spesialtilpasses og lages først, som så mye annet i dette kronglete huset! Så får heller denne lille kvadratmeteren av loftsgangen bli kattenes koseplass. Siden den er for liten og utilgjengelig til og kunne brukes til noe annet enn rotelager uansett!

malt trappestakitt, Pelle pus, malt tretrapp, før etter malejobb
Man vil nemlig unngå å ende opp med et resultat som på bilde til venstre, når man med litt tålmodighet i malearbeidet kan få resultatet til høyre. Ikke for det, gammelkatten vår Pelle hadde ikke noe problem med å sove ved siden av dårlig malt stakitt!

Tips: For å få et fint resultat når en maler stakitt i trapp, bør en jobbe seg rundt hver enkelt pinne med penselen, slik at en unngår maling som renner på baksiden. Gå over og sjekk hver enkelt før malingen tørker. Det er litt ekstra jobb, men vel verdt det for å få et fint resultat!

Og så var det malingen da: Til sammen 8 strøk med maling på alle trappens deler fordelt over 6 dager.

malt trappestakitt, Pelle pus, malt tretrapp, før etter malejobb
Trappeskroget er malt med Beckers snickerslip grunning og to strøk Beckers lack maling i fargen BHK ANNE 3787

Det aller viktigste forarbeidet før malingen skal på er selvfølgelig å fjerne alt støv. Og etter det startet jeg med Beckers snickerslip grunning på trappens stakitt og skrog. Etterfulgt av 2 strøk Beckers lack maling på toppen. Så lurer kanskje noen på hvorfor jeg har brukt så mange dager på å male så lite. Men forklaringen er enkel: For det første har Lack malingen en anbefalt overmalbarhets tid på 8 timer og man vil jo gjerne bruke trappen siden man har soverom i 2-etasje. For det andre vil man gjerne også være litt nøye når man maler slike store ting som en trapp. Både for å unngå at malingen renner og at en ikke får nok dekkevne på alle overflater, ingen liker et flekkete resultat. Som et siste punkt kan en vel nevne at det er kinkig og komme til enkelte deler av trappen, særlig i stakittet. Da må man gjerne være litt gummimenneske og male både oppned, samtidig som man står på kne i mange timer i strekk.  

Mitt første trappe-maletips er derfor: Knebeskyttere! For selv om du er ung og sprek, eller er gummimenneske, får du etterhvert ganske vondt i knærne etter et par timer bokstavelig talt på kne i trappen! Såfremt du foretrekker å stå bøyd som en gammel kjerring og få vondt i ryggen isteden. Selv eier jeg dessverre ikke knebeskyttere så jeg improviserte med et sitteunderlag.  

Del 2 finner du her og da får du se hvordan resultatet ble av en to tonet maleprosess. Og hvordan lage nødvendig antiskli i en glatt tretrapp, uten å måtte ty til irriterende sklitape eller teppe-innsatser?

Se også tips om hvordan du kan friske opp gamle dører og dørkarmer!


Innlegget er ikke sponset!

Flere prosjekt - Følg SmuleSkogen på Facebook!


   Til toppen av siden