I SmuleSkogen finner du nettbutikk med katteleker, dukkeutstyr og mye mer. En egen blogg og prosjekter du kan lage selv. Vi har også en egen matseksjon med middag, desserter og bakverk. Velkommen inn!
Til hovedsidenNettbutikk - katteleker med kattemynte, dukkeutstyr, småsøm og håndarbeidBlogg om samfunn, hverdag, kvinner, debatt og humorProsjekter og ideer du kan gjøre med barn og familieOppskrifter middag, kaker, smoothie og mye annet rart!Les om dyrene i SmuleSkogen, om Frøken Smule og alt som skjer her i skogen!  

Kontakt SmuleSkogen
post@smuleskogen.com
eller via Facebook


 
  Nye gjør det selv prosjekt
Prosjekter sammen med barna
Prosjekt for hus og hage
Prosjekter med fokus på gjenbruk EOL
Ideer til prosjekt - kostymer, bukser, glass og mye mer!

Naturens egen modelleringsleire - lag figurer med blåleire

blåleire figurer, modeller med naturmaterialer

Blåleire
Blåleire, alminnelig betegnelse på uforvitret leire, særlig marin leire avsatt under og etter istiden. Den er blågrå, men ved forvitring blir den gulbrun fordi jernforbindelsene oksideres. Teglstein av blåleire har rødgul farge. Seig, fin blåleire kalles blålums. (Kilde: Store norske leksikon)

naturlig blåleire

For en drøy uke siden rullet det inn en svær gravemaskin og x antall lastebiler med fyllmasse, utenfor SmuleSkogens oppkjørsel. Naboen skal nemlig gjøre om det myrlendte området bortenfor oss til åker. Før i tiden drenerte man jo gjerne myrområder når man skulle gjøre de om til åker. Men dagens metode består vist i å fylle opp med masse og så toppe denne deilige ”sølekaken” med matjord slik at fantastisk åkerlandskaper trer frem. Og misforstå meg rett, vi har da aldeles ingen ting imot landbruk, bønder eller traktorer, fint blir det jo sikkert til slutt. Men det er bare ørlite plagsomt, små bekymrende, støvete og øredøvende mens all denne anleggstrafikken pågår.

Men så kan det komme noe positivt ut av noe negativt oppdaget jeg og lillefrøkna en dag vi skulle hente avisen. For mens vi tuslet ut av oppkjørselen, kunne vi se at de siste lassene som var blitt levert til massedepotet bestod av noen fine klumper blåleire. Det var da jeg kom til å tenke på at jeg som barn selv ofte lekte med naturlig blåleire, som jeg og søsteren min fant i åkerkantene etter at det var pløyd på våren. Av leiren lagde vi alskens figurer, små skåler og vaser til leken. I timevis kunne vi flittig sitte med vår klump naturlige modulleire og forme eller risse inn mønster i blåleiren. Siden tørket vi de i solen, eller et annet sted med tak over. Og de holdt seg fine, helt til man var uheldig at de gikk i bakken eller at de ble myke fordi det regnet på dem.  

Alt du egentlig trenger til denne fine kliss-klass leken er  
1 spade
Tilgang til blåleire (ofte funnet i åker, sjøbunn etc)
Bøtte med lokk til hjembæring og oppbevaring
Vann
Gamle isbokslokk eller plankebiter til å modellere på  

modellering av leire

Spa opp en real bit med leire og ta med hjem. Oppbevarer du den i bøtte med tett lokk og litt vann, kan du nok ha den stående en god stund i kjelleren eller en annen plass uten direkte sol. Siden dette er en litt klissete affære, anbefales hobbyduk eller så er jo dette også en perfekt uteaktivitet i hagen. Finn fram plastlokk fra gamle isbokser eller en liten plankebit til å modellere på. Bruk vann til å forme leiren og for eksempel blader/blomster til å lage mønster i leiren. Bruk det du har hjemme eller finner i naturen. Tørk figurene under tak til de er tørre, dette kan nok ta et par dager, avhengig av hvor store figurer en lager.

bordpynt, sommerpynt

Figurene får en lys grå tone når de er tørre. Hvorfor ikke bruke barnas små figurer som bordpynt på sommerens middagsbordet. Legg de på et fint fat sammen med noen glasspyntestein og sett et telys på toppen. Kjempefint!   Hvis du er heldig og har keramikkovn kan du jo forsøke å brenne figuren også. Vet ikke hvordan dette vil fungere, så jeg googlet raskt og det er vist flere som har forsøkt dette før

Det fungerer helt fint å lufttørke figurene også, så fremt en behandler dem forsiktig etterpå. Men bruksgjenstander blir det nok neppe.  Hvorfor ikke prøve og gi dem et strøk med klarlakk, eller mal dem i fine farger, kanskje holder de seg bedre da, veit ikke, men det kan jo være verdt et forsøk. Vi hadde det i alle fall gøy lenge med både å samle leiren, som forøvrig er en orntlig kliss-klass jobb. Og etterpå med å forme leiren og lage mønster på ulike måter. Moro for liten og stor! God sommer!


Flere prosjekter under Med barna, Hus & Hage, Gjenbruk og Små ideer

Følg SmuleSkogen på Facebook og RSS-feed!


comments powered by Disqus
        Blogglisten