I SmuleSkogen finner du nettbutikk med katteleker, dukkeutstyr og mye mer. En egen blogg og prosjekter du kan lage selv. Vi har også en egen matseksjon med middag, desserter og bakverk. Velkommen inn!
Til hovedsidenNettbutikk - katteleker med kattemynte, dukkeutstyr, småsøm og håndarbeidBlogg om samfunn, hverdag, kvinner, debatt og humorProsjekter og ideer du kan gjøre med barn og familieOppskrifter middag, kaker, smoothie og mye annet rart!Les om dyrene i SmuleSkogen, om Frøken Smule og alt som skjer her i skogen!  

Følg SmuleSkogen på
Følg SmuleSkogen på Facebook, YouTube, Instagram og RSS-feed

post@smuleskogen.com


Twingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.smuleskogen.com/ sort:published Recent posts
 
  Nye gjør det selv prosjekt
Prosjekter sammen med barna
Prosjekt for hus og hage
Prosjekter med fokus på gjenbruk EOL
Ideer til prosjekt - kostymer, bukser, glass og mye mer!

Sommersuksess – sy en kjempehengekøye!

For mange år siden kom jeg over en rull med Canvas bomull til den uslåelige sum av 50,- kroner, og sysledronning som jeg jo er var dette tilbudet for godt til å gå forbi. Like lenge som stoffrullen har stått her hjemme i boden, har jeg hatt planer om å sy en stor trekantet hengekøye til hagen. Men somrene har rast forbi uten at jeg har funnet tid til å sysle frem en kjempehengekøye. Nå før ferien tok jeg en dag og klippet og sydde iherdig, så nå kan jeg nyte late dager dinglende i min 3 meter lange hengekøye, perfekt! Har du symaskin og en gråværsdag kan jo du også sy deg en. Slik går du frem!

metervare, stoffmerking, stofflinjal
Det trenger ikke være så komplisert å sy noe. Lag deg en grov arbeidsskisse, finn fram utstyr og sett i gang!

Du tar 6,5 - 7 meter tykk bomullskanvas. (Ikea har overkommelig priser på slikt stoff, eventuelt vent til de har tilbud på metervare, det har de med jevne mellomrom). Du må så klart ha en symaskin, målebånd, knappenåler, saks og litt forskjellig annet. Og så er det bare å sette i gang. Bruk gjerne stuegulvet til klippingen, du trenger litt plass. Se arbeidstegninger og utstyrsliste nedenfor for detaljer!

arbeidstegning 1, sy selv, hengekøye, smuleskogen

Mål først opp to lengder av stoffet som er 3 meter lange, bredden er ikke så viktig, men rundt 150 cm er vanlig bredde på slikt stoff. Legg de to lengdene med mønstersiden mot hverandre og baksiden ut når du skal merke av og klippe til delene. Merk først av noen punkter på frihånd og bruk en lang linjal eventuelt en list eller lignende til å lage en rett linje over stoffstykket. Bruk kritt beregnet på søm eller en vanlig kulepenn, streken er uansett på baksiden av stoffet så det vil ikke vises igjennom! Før du klipper, fester du de to stofflagene sammen med noen knappenåler hist og her, da er det enklere å klippe de to lagene uten at klippelinjen forskyver seg, og du får rette kanter som er lettere å sy sammen. Bruk en god og kraftig saks, for kanvasstoff er tungt å klippe i!

arbeidstegning 2, sy selv, hengekøye, smuleskogen

Når du har klippet de to lagene i fire deler legger du dem ut på gulvet slik figuren over viser, fortsatt med den mønstrede delen inn og baksiden ut! Sy først sammen to og to av delene altså del 1 og del 2 sammen på midten, slik at du får to hele trekanter. Deretter legger du de to trekantene med mønstersiden mot hverandre og syr rundt nesten hele trekanten i ytterkant.

NB: La det være igjen en liten åpning nederst på midten, slik at du får vrengt hengekøyen til slutt, se tegningen over! Jeg brukte vanlig bomullstråd til innersømmene, men du kan godt bruke tykk møbeltråd/jeans tråd også til disse sømmene hvis du vil. Det ville nok jeg også gjort hvis symaskinen min hadde vært litt mer medgjørlig med tykk møbeltråd. Når du har sydd rundt trekanten som vist på arbeidstegningen vrenger du hele saken så mønstersiden på stoffet kommer på utsiden.

forsterke hjørner, sy selv, hengekøye, DIY

Den siste delen av hengekøyesyingen består først i å forsterke hjørnene på hengekøyen. Da har jeg helt enkelt tatt noen canvasrester og klippet så de passer de tre hjørnene. Bruk selve hengekøyen som mal, det er det enkleste. I det øverste hjørnet kan du bare forsterke med en firkant.

canvas stoff, ikea, tykk bomull, forsterkede hjørner, sy selv, hengekøye

Slik lager du forsterkningshjørner: Brett canvasstoffbiten dobbelt og kast over kantene med sikksakksøm. Plasser hjørneforsterkningen på innsiden i hvert hjørne av hengekøyen og sy ”hjørnet” fast fra utsiden med vanlig rettsøm (se bildet over)! Når du har sydd i hjørneforsterkerne syr du igjen åpningen nederst som du brukte til å vrenge stoffet. NB: Jeg sydde også sammen lagene i ytterkant hele runden rundt trekanten for å forsterke sømmene enda mer!

Hengekøyeprosjekt, tykke stropper, symaskin, cutting mat, stoff og stil

Hengestroppene lager du på litt samme måte, men her trenger du 4 lag stoff. Klipp tre stykker canvasstoff som er ca 22 cm bred og 86 cm lang, en remse for hvert hjørne. Bruk gjerne restestoff eller en kontrastfarge for å gjøre hengekøyen litt spennende! Brett først remsen dobbelt og sy ytterkantene sammen på vrangsiden. Etterpå vrenger du ”stoffpølsen”. Tips: Få gjerne en liten frøken  med tynne armer til å hjelpe deg, det var sjakktrekket fant jeg ut. Tre ”stoffpølsen” på som et erme, grip tak i enden og vreng, simsalabim! Brett dobbelt igjen og sy sammen! Da har du en skikkelig sterk festehempe som du så syr på i hvert av hjørnene på hengekøyen med tykk møbeltråd/jeanstråd! Jeg brukte oransje jeanstråd fordi det var den fargen jeg hadde liggende, men møbeltråd fås i mange farger.

NB: Når hempene skal festes kan det bli litt tungt til symaskinen, så sy rolig, husk også å bruke jeansnål når du syr i så tykt stoff, ellers går det fort med en del synåler. Det øverste festepunktet fant jeg ut at det var lurt å brette inn hjørnene over stroppen og sy de fast for hånd. Det spisse hjørnet ble nemlig det svakeste punktet på min hengekøye, men slik er det når en syr uten mønster, en får finne noen smarte løsninger på veien! Moderer gjerne mønsteret hvis du har noen gode ideer, mine arbeidstegninger er bare et utkast!

trekantet hengekøye, sy selv, hagen, SmuleSkogen, sommertid, hjemmesommer

Kjøp tre solide karabinkroker på jernvaren eller ”mannebutikken” og et par meter tau. (Det er veldig kjekt om krokene er rustfrie/galvanisert) TIPS: I enden av mine hengekøyetau har jeg i tillegg festet på en Svivel, men du kan også tre innpå en S-krok som du klemmer inn hjørnene på så du får et 8-tall. Dette er kjekt, for da slites ikke tauet så lett. Fordelen med å ha hengekøyen i karabinkroker er at du lett kan hekte den ned når sommerregnet plutselig kommer på besøk. For siden hengekøyen både er stor og sydd i tykt stoff, kan jeg tenke meg den både er vanskelig å få vasket og tørket etterpå! Hvis du må vaske den, husk for all del å hekte av kabinkrokene!

Så er det bare å henge opp hengekøyen mellom noen trær i hagen. Og har du for få trær, kan du jo gjøre som meg, forankre det siste hjørnet av hengekøyen i verandaen! Så er det bare å dingle i vei!

hengekøye, sy selv, bok om universet, forsker, stor hengekøye, SmuleSkogen, lese bok i hengekøye

Samboen og lillefrøkna var i alle fall fornøyde med den nye hengekøyen. Selv om den nok ikke tåler å hoppes i, tåler den lett en voksen forsker og en liten frøken på 6 år! Så samboen blir nok liggende i hengekøyen resten av ferien, for han har nemlig tenkt å lese ferdig den tykke boken om Universet!     

Hvis jeg kan, kan du også! Ha en fortsatt herlig sommerferie!

Sigrun J. Karbu

Flere prosjekter - Følg SmuleSkogen på Facebook!


   Til toppen av siden