I SmuleSkogen finner du nettbutikk med katteleker, dukkeutstyr og mye mer. En egen blogg og prosjekter du kan lage selv. Vi har også en egen matseksjon med middag, desserter og bakverk. Velkommen inn!
Til hovedsidenNettbutikk - katteleker med kattemynte, dukkeutstyr, småsøm og håndarbeidBlogg om samfunn, hverdag, kvinner, debatt og humorProsjekter og ideer du kan gjøre med barn og familieOppskrifter middag, kaker, smoothie og mye annet rart!Les om dyrene i SmuleSkogen, om Frøken Smule og alt som skjer her i skogen!  

Følg SmuleSkogen på
Følg SmuleSkogen på Facebook, YouTube, Instagram og RSS-feed

post@smuleskogen.com


Twingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.smuleskogen.com/ sort:published Recent posts
 
  Nye gjør det selv prosjekt
Prosjekter sammen med barna
Prosjekt for hus og hage
Prosjekter med fokus på gjenbruk EOL
Ideer til prosjekt - kostymer, bukser, glass og mye mer!

Lillefrøknas drømmekjole: Frostkjole – med en liten lærdom?!

Lillefrøkna har lenge vært på "Disney-kjøret" som jeg bruker å kalle det, og det er stort sett Frost det går i. De siste årene etter at filmen kom har jeg ikke hørt annet enn Elsa ditt og Elsa datt, Elsa kort og Elsa kostyme, Elsa løshår og Elsa sko! For alt kan faktisk kjøpes for penger! Men hvem lager alt vi i vesten kjøper for et par hundrelapper på nærmeste butikk? Det spørsmålet har jeg grunnet på etter at jeg så dokumentaren på NRK for en drøy uke siden. Så innimellom alt maset fra min lille 7-åring om Elsa effekter har jeg spurt meg selv:  

Forstår min 7-åring egentlig verdien av penger og alt arbeidet som ligger bak det som vi som faktisk har penger kan kjøpe uten å tenke oss om?

Selvfølgelig forventer jeg ikke at 7-åringen skal forstå helheten i verdensøkonomien og det store sirkuset forbrukersamfunnet er. Heller ikke hvordan Disney melker våre barn for lommepenger for å kjøpe kostymer og kort. For vestens barn er Disneys prinsesser og Marvel spretne og tøffe superhelter nettopp det: Fantasihelter og lekevenner!

Men kan du vise en 7-åring verdien ved å lage noe selv, kontra å kjøpe det som er masseprodusert av store pengegriske selskaper? Kanskje!? Derfor satte jeg i gang prosjekt Drømmekjole sammen med lillefrøkna, for å vise henne at prosessen med å sy en kjole, faktisk krever innsats, mye arbeid og tålmodighet.  

arbeidstegning, Elsa kjole, syprosjekter, hjemmelaget frost kostyme, sy selv

Først laget vi en skisse, for alle gode prosjekter trenger en arbeidstegning! I tillegg valgte vi ut fra stofflageret hvilke materialer vi skulle bruke! Den blå nervøse fløyelen fant jeg i en restekurv, men i tillegg gikk vi litt banans og kjøpte en meter glinsestoff til kappe! Pyntebånd, knapper og kantbånd hadde vi hjemme!

mønsterpapir, sy selv, sammen med barna, blå fløyel, saks, knappenåler

Vi startet prosjektet allerede i påsken med å ta mål, tegne mønster og klippe til alle delene ut av stoffet. Den mest kjedelige og tidkrevende delen av søm! Men fordi denne sydamen er sta, har prosjektet tatt litt tid. Jeg stilte nemlig som krav til at hvis jeg skulle sy, så måtte hun som skulle få kjole, både delta og ikke være sur! Strenge mamma, ja jeg vet!

overlock maskin, Frost kostyme, prøvedukke

Lillefrøkna fikk derfor små jobber som å hente sysaker, sette i knappenåler, ta ut knappenåler, rydde stoffrester og være prøvedukke underveis i prosjektet. I gjengjeld fikk hun være med å bestemme hvilket bånd hun ville ha, lengden på kjolen og andre detaljer.

glitter detaljer, sy kostyme, frost kjole, drømmekjole, sølv blonder

Siden hun så klart ville at kjolen skulle være mest mulig lik den fra filmen, la vi inn et panel med glitterstoff på toppen av kjolen. Kantet med sølvblonde fra mormor, ble det riktig fint! Men mye knappenålflytting ble det på Lillefrøkna!

Frostkjole, Elsa kjole med kappe, ferdig drømmekjole, SmuleSkogen

Så på tirsdag etter en iherdig sy innspurt ble drømmekjolen ferdig og den kunne prøves på! Med lang kappe og det hele, var det vanskelig for Tiriltupp å la Lillefrøkna nyte øyeblikket alene!

glitterstoff, juksediamanter, blå fløyel, pyntebånd, kantbånd

En skikkelig drømmekjole i blå fløyel, med sølvblonder, samt både store og små juksediamanter som pynt.

Prosjektmål: Drømmekjole til Lillefrøkna + Lære/se hva som kreves for å lage en kjole!! Prosjektkostnader: Litt under det kostymet ville kostet i butikk (ca 300,-) + mange gratis arbeidstimer.
Resultat: Den ubetalelige glede i Lillefrøknas ansikt når kjolen var ferdig og hun tok sin første danserunde inne på stuegulvet i den nye drømmekjolen! Tror jeg hun har lært noe av kjoleprosjektet? Jeg håper da virkelig det!


Hilsen Sydamen!

Flere prosjekt - Følg SmuleSkogen på Facebook!


   Til toppen av siden