I SmuleSkogen finner du nettbutikk med katteleker, dukkeutstyr og mye mer. En egen blogg og prosjekter du kan lage selv. Vi har også en egen matseksjon med middag, desserter og bakverk. Velkommen inn!
Til hovedsidenNettbutikk - katteleker med kattemynte, dukkeutstyr, småsøm og håndarbeidBlogg om samfunn, hverdag, kvinner, debatt og humorProsjekter og ideer du kan gjøre med barn og familieOppskrifter middag, kaker, smoothie og mye annet rart!Les om dyrene i SmuleSkogen, om Frøken Smule og alt som skjer her i skogen!  

Følg SmuleSkogen på
Følg SmuleSkogen på Facebook, YouTube, Instagram og RSS-feed

post@smuleskogen.com


Twingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.smuleskogen.com/ sort:published Recent posts
 
  Nye gjør det selv prosjekt
Prosjekter sammen med barna
Prosjekt for hus og hage
Prosjekter med fokus på gjenbruk EOL
Ideer til prosjekt - kostymer, bukser, glass og mye mer!

Forkultivering i avispotter! Produkttest!
Dyrk frem sommeren inne i resirkulerte potter!

PotMaker, avispapir, Canada

Papirpottelageren kjøpte jeg faktisk for mange år siden på den nå dessverre nedlagte butikken Leüthens Frøhandel i Trondheim. Men pottelageren har etter første gangs bruk blitt liggende i kjelleren av den enkle grunn at jeg ikke hadde så flaks med pottene jeg lagde første gang. Sannsynligvis ble fuktigheten for stor mellom pottene, som var plassert ganske tett, og mange av plantene ble derfor rammet av muggsopp. Men i år har jeg bestemt meg for å gi pottemakeren en ny sjanse, siden ideen om å lage potter av avispapir jo både er økonomisk og bra for miljøet. Og i år har jeg sikret god plass for hver enkelt potte for jeg liker ikke muggsopp nemlig!

Slik bruker du pottemakeren
Å lage disse avispottene er ganske enkelt. Følg bruksanvisningen på esken og du kan lage papirpotter til du blir sort på fingrene av avissverte. Likevel kan jeg komme med noen tilleggstips til pottelagingen:

Lage blomsterpotter av avispapir
Hva skal jeg ellers gjøre med Adresseavisens sportsdel? Perfekt pottemateriell!

1. Min pottemaker er tilpasset avisbiter på 9x25 cm, men å klippe ut en og en bit ble langdrygt. Så jeg lagde en mal i stiv papp og klippet avisene etter denne. Bredden på 9 cm er kurant, men remsene kan godt være lengre! Jeg lagde noen potter med et lag avispapir og noen med to lag avispapir. Og jeg synes de med to lag ble stødigere når jeg fylte de med jord.

avispotter, sommerblomster forkultivert inne

2. På eskens bruksanvisning er pottene bare rullet sammen og bunnen presset med selve pottelageren. Jeg har i tillegg forsiktig brettet ned et par millimeter av toppkanten på mine potter, på den måten synes jeg de holdt formen bedre når en hadde i jorden. Avispottene er i tillegg geniale på den måten at når planten er moden for ompotting, kan du plante hele greie i en større potte eller rett ut på friland. Avispotten vil jo løse seg opp selv etterhvert!

Siden jeg er ”novise-frøsåerske” har jeg søkt råd om frøsåing på Moseplassen.com! Her fant jeg flere nyttige tips, men det gjenstår å se om jeg klarer og overføre teori til praksis da!

forkultiver, potter av avispapir, frø, sammen med barna

Lillefrøkna og jeg gikk derfor for noen klassikere som vi vet er lettsådde og spirer ganske fort. Tålmodighet er nemlig ikke vår sterkeste side, så derfor ble det i år som i fjor sådd blomkarse, ringblomster og erteblomster på stuebordet. Det eneste jeg investerte i denne våren var to minidrivhus, på halv pris vel og merke fra Plantasjen. Drivhusene framskyndet spiringen forbausende mye! Og det fine er, når en først har kjøpt dem, har man dem jo til neste år også!  

spirekasser, minidrivhus, forkultivering, hvordan så frø

Etter få dager på stuebordet dukket de første spirene opp. Lillefrøkna er husets spiredektektiv og følger nøye med det ene brettet som hun har erklært for sitt, og så langt ser det ut som at avispapirpottene versjon 2 blir bra! Ingen muggsopp i sikte, bank i bordet. Avispottene er enkle å lage og du får mange potter av en avis. Det vil jeg si er vinn-vinn, både for meg og miljøet! Så får vi se da om snøen i SmuleSkogen omsider blir borte så vi kan plante erteblomst-tre på verandaen i år også!

Har du forresten noen tips til hvordan jeg unngår at sommerblomstene mine blir lange og skranglete, så del gjerne tipset ditt i kommentarfeltet nedenfor!

Og forresten!

karse, spireboks, karse

Siden vi glemte av karsefrøene i påsken, sådde vi de like godt nå. Jeg er veldig glad i spirer i maten, og kjøpte for et par år siden en del utstyr for å lage mine egne spirer hjemme. Disse spirebakkene er også fine å dyrke karse i, enten du strør frøene rett på risten (noe jeg først oppdaget mens jeg satt og skrev dette prosjektet) eller legger fuktig kjøkkenpapir i bunnen slik vi gjorde! Flere tips om matspirer har jeg skrevet om her!

Sigrun J. Karbu

Flere prosjekter - Følg SmuleSkogen på Facebook!