I SmuleSkogen finner du nettbutikk med katteleker, dukkeutstyr og mye mer. En egen blogg og prosjekter du kan lage selv. Vi har også en egen matseksjon med middag, desserter og bakverk. Velkommen inn!
Til hovedsidenNettbutikk - katteleker med kattemynte, dukkeutstyr, småsøm og håndarbeidBlogg om samfunn, hverdag, kvinner, debatt og humorProsjekter og ideer du kan gjøre med barn og familieOppskrifter middag, kaker, smoothie og mye annet rart!Les om dyrene i SmuleSkogen, om Frøken Smule og alt som skjer her i skogen!  

Følg SmuleSkogen på
Følg SmuleSkogen på Facebook, YouTube, Instagram og RSS-feed

post@smuleskogen.com


Twingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.smuleskogen.com/ sort:published Recent posts
 
 


17. mai kake - Mississippi mud pai!
En smaksoverdose, perfekt til kaffen og kan lages dagen i forveien!

sjokoladepai, Mississippi mud pai, sjokoladepynt

Denne uken er en riktig travel innspurtsuke, særlig for de med skolebarn, korpsbarn og andre feststemte familiemedlemmer. I tillegg er jo mai også måneden for alle årets konfirmanter, og hva er vel mer naturlig til feiring enn en kake? Og hva er vel mer kjekt enn en kake som godt kan lages dagen i forveien! Og i Trøndelagen, i alle fall på kalenderens røde dager, er det nesten teknisk umulig å invitere til kalas ute i det minste og kunne sette en kake på bordet! Men i stedet for standard kremkake til nasjonaldagen, kan dere vel prøve denne  mørke og fristende ”sølepaien”, som til og med kan lages dagen i forveien! Denne paien har nok en litt mer voksen sjokoladesmak, og er vel ikke den kaken jeg ville valgt til et barneselskap, men til et kaffeslaberas er den perfekt!  

Denne oppskriften er å finne i denne lille kokeboken, om søte saker og andre godsaker! Og mud paien har blitt en favoritt i SmuleSkogen når det holdes kalas. Det er en del jobb med denne paien, men den har også en klar fordel: Den kan godt lages dagen i forveien og bare pyntes med krem og sjokoladesnurrer den dagen du har bedt inn til kaffe! Sjokoladesnurrene kan du også lage dagen før, så fremt du oppbevarer dem i kjøleskapet!

Slik lager du Mississippi mud pai

Paideig

 • 225 g hvetemel

 • 2 ss bakekakao

 • 150 g smør, (romtemperert)

 • 2 ss sukker

 • 1-2 ss kaldt vann

Fyll

 • 175 g smør (romtemperert)

 • 350 g brunt sukker

 • 4 egg, sammenpisket

 • 4 ss bakekakao

 • 150 g mørk sjokolade (jeg bruker ofte en med minst 70% kakao)

Pynt

 • Pisket krem (av ca 4 dl kremfløte)

 • Sjokoladeflak eller sjokoladekrøller

 • 3 dl matfløte

Slik gjør du
Sikt mel og kakao i en bolle, bland i sukkeret og smuldre det hele sammen med det romtempererte smøret. Tilsett så vannet og jobb sammen til en myk deig. Dekk til deigen med plastfolie og sett i kjøleskapet i 15 min.

kjevle, paideig, prikke kake, barn og baking

Etter litt hvile i kjøleskapet kan du begynne å kjevle ut deigen og dekke en paiform som er ca 30 cm i diameter (evt 2 stk mindre paiformer, for dette er en stor deigoppskrift). Jeg får som regel litt deig til overs selv om jeg har en stor paiform. Men da kan en jo lage et par småpaier ved siden av til kveldskosen! Når formen er kledd i deig, setter du en liten frøken til å prikke skallet med en gaffel. Så kan du imens begynne å veie opp til fyllet.

tørkede erter, paiskall, forsteking

Før du kjører paien i ovnen dekker du den med et bakepapir og heller over noen tørkede erter eller lignende. Stek så paiskallet i forvarmet stekeovnen på 190 C i midten på ovnen i 15 minutter. Ta ut formen, fjern ertene og bakepapiret, stek paien videre i 10 minutter. Etterpå senker du temperaturen i stekeovnen til 160 C (til paien skal stekes med fyllet i)!

Pai fyll!

visp, brunsukker, sukker og smør, kenwood kjøkkenmaskin, sjokolade pai

Mens paiskallet steker lager du fyllet. Har du veid opp alle ingrediensene på forhånd går det ganske kjapt! Rør sukker og smør sammen i en bolle (bruk gjerne en elektrisk mikser hvis du har). Visp deretter inn eggene og kakaoen litt etter litt. Smelt sjokoladen over vannbad og rør den smeltede sjokoladen og matfløten inn i røren. Hell fyllet i det forstekte paiskallet og sett paien inn i ovnen igjen (Husk: senk varmen til 160 C) og stek i 45 minutter, eller til fyllet har blitt fast! Ta paien ut av ovnen og avkjøl. Når den er kald setter du den i kjøleskapet til dagen etterpå eller servere med en gang hvis du skal ha den samme dag!

paiform med løs bunn, IKEA, ta paien ut av formen

Tips paiform: Helt i begynnelsen av min bakeglade dager, var den eneste paiformen jeg eide en standard keramisk paiform. Dette ble fort tungvint for en som er glad i å bake. Så mitt beste tips til den som paifanatiker er: Skaff deg en paiform med løs bunn, gjerne med teflonbelegg inni. Med en slik form er så mye enklere å få paien hel ut av formen og i tillegg en ren drøm å rengjøre i forhold til paiform i keramikk! (Se bildet over)

sjokoladepai, Mississippi mud pai, sjokoladepynt

Servere mud paien med en luksuriøst lag pisket krem og sjokoladepynt på toppen. Nam nam, sjokoladeoverdose delux, hent kaffen! Kos dere med mai måneds kalaser og feiringer, hverdager er det nok av ellers i året!

Vil du heller ha en mer barnevennlig sjokoladekake til barnas dag kan du jo prøve verdens beste sjokoladekake, like lett å lage og minst like god!


Flere oppskrifter finner du under Baking, Middag og Litt av hvert

Følg SmuleSkogen på Facebook for siste oppdateringer!