I SmuleSkogen finner du nettbutikk med katteleker, dukkeutstyr og mye mer. En egen blogg og prosjekter du kan lage selv. Vi har også en egen matseksjon med middag, desserter og bakverk. Velkommen inn!
Til hovedsidenNettbutikk - katteleker med kattemynte, dukkeutstyr, småsøm og håndarbeidBlogg om samfunn, hverdag, kvinner, debatt og humorProsjekter og ideer du kan gjøre med barn og familieOppskrifter middag, kaker, smoothie og mye annet rart!Les om dyrene i SmuleSkogen, om Frøken Smule og alt som skjer her i skogen!  

Kontakt SmuleSkogen
post@smuleskogen.com
eller via Facebook


 
 


Rustikk Grønnsakspai - Vegetar

rustikk grønnsakspai med egg

Grønnsakspai er en modifisert versjon av den originale Quiche Lorraine med bacon og eggestand! Jeg har pillet bort bacon og gjort plass for mye grønnsaker isteden. Slik blir den også vegetarvennlig hvis du skulle få en vegetarianer på middagsbesøk! Og ikke for det, hvem har vel vondt av et grønnsaksmåltid i ny og ned, selv om man ikke er grønnsaksknasker til vanlig.

Dette er gjerne en middagsrett jeg skraper sammen fra det jeg måtte ha i kjøleskapet. Rundt den tiden av måneden før lønning når kjøleskapet lager ekkolyder når du åpner det. Når alt annet er tomt så har en alltids et par egg, litt smør, hvetemel, en liten flik av et eller annet osteslag og et lite utvalg grønnsaker! Paien er også grei i den forstand at du kan gjøre klart mye kvelden eller dagen i forveien. Slik som å lage paideigen og kjevle den ut i formen. Oppbevar ganske enkelt paideigen i kjøleskapet til neste dag. Grønnsakene kan også kuttes opp på forhånd og oppbevares i en tett boks i kjøleskapet til du skal bruke dem. Dette har jeg ofte gjort hvis jeg har invitert til lunsj eller bare har dårlig tid til matlaging dagen etter. Har du skikkelig dårlig tid kan du godt steke ferdig paien dagen før, og servere den kald med en frisk salat på en lat og varm sommerdag! Perfekt til middag eller lunsj med venner. En stor pai som kan deles på mange eller lag små porsjonspaier. Ta det du har av grønnsaker og suppler med evt litt påleggskinke eller noen sprø baconbiter på toppen. Mulighetene for paikombinasjoner er uendelige! Den tar litt tid å lage, men det er en god oppskrift til å få brukt opp restene i kjøleskapet!

Til mine middags-/lunsjpaier bruker jeg denne paideig oppskriften, som er hentet fra Den lille kokebokserien. Denne paiskall-oppskriften jeg synes aldri slår feil. Skal du lage stor pai til, dobler du ganske enkelt oppskriften! Denne kokeboken har forresten også flere gode oppskrifter på vegetarmat. Jeg har flere bøker i denne lille kokebokserien, og har flere favorittoppskrifter derfra, og så tar de i tillegg superliten plass i bokhylla! Paideigoppskriften finner du på side 86. 

Ingredienser til 4 stk minipai (doble oppskriften til stor pai 30 cm stor)
100 g hvetemel
1 krm salt (ca 1/2 ts)
50 gram smør/margarin
2-3 ss kaldt vann
(Jeg bruker ofte litt krydder i tillegg i min paideig, som f.eks. tørket timian og litt paprika pulver, dette gir paien det lille ekstra synes jeg, særlig til vegetar paier).

grønnsaker, fløte, minipai

Slik gjør du

Trinn 1
Ha melet i en bolle sammen med salt, smuldre smøret inn i melblandingen.

Trinn 2
Rør inn det kalde vannet til det blir en fast deig.
Tips: Sett deigen i kjøleskapet en liten halvtime, da er deigen lettere å kjevle ut!


Trinn 3
Kjevle deigen ut på en melet flate og kle paiformen eller minipaiformene. Tips: dekk paiformen med bakepapir før du legger i deigen, da er det lettere og løfte ut paien etterpå, med mindre du har paiform med løs bunn! Prikk bunnen med en gaffel og sett gjerne kaldt mens du lager fyllet! Husk å sette på stekeovnen på 180 °C!

Trinn 4
Jeg bruker å dele mine grønnsaker ganske fint til denne paien slik at de blir jevnt stekt. På denne måten slipper jeg å forsteke dem før de fylles i paiskallet. Jeg liker nemlig at det er litt tyggemotstand i mine grønnsaker, men liker du ikke det, kan du jo brune de lett i en stekepanne før du tar de over i paien.

Trinn 5
Dekk til paiskallet med bakepapir og dekk med tørre erter. (se tipset nedenfor) Forstek paiskall i ca 10 minutter, da blir paiskallet både bedre og sprøere synes jeg.  
Tips: Jeg dekker paiskallet med et bakepapir og fyller over en boks med vanlig gule tørkede erter. Når forstekingen er ferdig løfter jeg ganske enkelt arket av paien og tømmer ertene tilbake i plastboksen sin, så er de klar til å brukes senere! En eske gule/grønne tørkede erter koster vel ikke mere enn maks 10,- kroner og er et mye billige alternativ til dette bruket enn mange av de mer avanserte og dyre produktene til paisteking som finnes i velassorterte kjøkkenutstyrsbutikker.

forsteking av paiskall, paiskall 

Trinn 6
Ta paien ut av ovnen og fyll deretter paien med grønnsaker og eggestand. Tilsett det du liker i eggestanden, av ulike urter og krydder, revet ost eller smøreost som du har hjemme. I denne paien puttet jeg blant annet et par buketter brokkoli, en gulerot, 1/2 løk og litt sellerirot. I tillegg til egg (5-6 stk) og matfløte (1,5 dl), tok jeg en liten skjerv smøreost som jeg bare la i små topper oppå paien før jeg stekte den. På denne måten smelter osten inn i eggestanden, kjempegodt! Eller man kan blande i revet ost, kuber med fetaost eller et dryss av parmesan på toppen! Jeg bruker som regel en del krydder i mine paier for jeg liker mat med mye smak. Men en sikker vinner er helt klart urten estragon, den synes jeg passer perfekt til kombinasjonen egg og grønnsaker. Trenger ikke være fersk, jeg bruker oftest tørket fordi det er ikke ofte en finner fersk estragon i de fleste butikker. Hvitløk, persille, gressløk, paprika, pepper, urtesalt og gastromat er krydder som jeg vanligvis bruker i eggestanden. Prøv deg fram!

Trinn 7
Sett paien tilbake i ovnen og stek til eggestanden er stivnet og paien har en gyllenbrun overflate. Steketiden varierer såklart litt etter om du har stor eller liten pai, mye eller lite fyll. Men ca 10-15 minutter steketid på fylt pai pleier å stemme bra synes jeg.

Trinn 8
Server med god salat eller at par tomatskiver ved siden av, ta det du har og liker best!    


Flere oppskrifter finner du under Baking, Middag og Litt av hvert
 
Du kan også følge SmuleSkogen på Facebook og få alle de siste oppdateringer!
Du kan også legge til vår RSS-feed dersom du ønsker det!


comments powered by Disqus
        Blogglisten  Topp @ BareBlogg.no