I SmuleSkogen finner du nettbutikk med katteleker, dukkeutstyr og mye mer. En egen blogg og prosjekter du kan lage selv. Vi har også en egen matseksjon med middag, desserter og bakverk. Velkommen inn!
Til hovedsidenNettbutikk - katteleker med kattemynte, dukkeutstyr, småsøm og håndarbeidBlogg om samfunn, hverdag, kvinner, debatt og humorProsjekter og ideer du kan gjøre med barn og familieOppskrifter middag, kaker, smoothie og mye annet rart!Les om dyrene i SmuleSkogen, om Frøken Smule og alt som skjer her i skogen!  

Følg SmuleSkogen på
Følg SmuleSkogen på Facebook, YouTube, Instagram og RSS-feed

post@smuleskogen.com


Twingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.smuleskogen.com/ sort:published Recent posts
 
 


Syltetøy med kryddertvist: Aprikos og pære/fiken!

I forrige uke fikk jeg innimellom klipping og liming av Word filer, som er min freelance jobb for tiden, kokt litt syltetøy. Jeg førsøkte meg nemlig i fjor med tyttebærsyltetøy i to varianter og fant sylting overraskende gøyalt trass i alt pirket med koking av glass og metervis med oppvask. Men siden det er lite bær å sylte her i Trøndelagen i år, gikk jeg heller for å sylte litt frukt.

ferske aprikoser, skjærefjøl i plast, mandarin, brunsukker, mandler

Jeg hadde nemlig uken før kjøpt to esker aprikoser på OBS sitt geniale 40% på frukt og bær tilbud. Det var bare det at disse aprikosene ikke hadde så mye smak. Og frukt uten smak er som kjent ganske kjedelig, så hvorfor ikke tilsette litt smak da tenkte jeg!

syltetøyglass, gjenbruk, koke glass, tips til sylting

Men før jeg begynte raidet jeg kjelleren for små syltetøyglass, vasket og kokte disse i en stor kjele. Jeg har nemlig lest at nøkkelen til syltetøysuksess delvis er at man er veldig nøye med å sterilisere glassene. Så selv om noen sverger til å varme syltetøy glass i oppvaskkummen eller i stekeovnen er jeg altså en gammeldags kjerring som koker glassene mine. Alt det varme vannet får du jo dessuten bruk for når du skal vaske opp etter syltetøykokingen.

syltetøykoking, kasserolle, syltetøy med krydder

Etter å ha delt, tatt ut kjernen og grovhakket aprikosene hev jeg dem i en kjele sammen med:

 • Altså ca 328 g aprikoser

 • 80 g demerarasukker (brunsukker)

 • 2 stk hele stjerneanis

 • Saften fra en stor klementin (saften fra en appelsin gjør sikkert også susen)

 • 1 dl vann

Så lot jeg dette koke en stund under lokk til det ble mer ”syltetøyete”. Ja jeg vet ganske uspesifikk oppskrift men dette var altså en prøveporsjon med syltetøy! På slutten av kokingen tilsatte jeg ca 1 ½ ss med Blå Jam, slik at syltetøyet skal holde seg lengre siden jeg ikke hadde i så mye sukker.

mandler, blått serveringsbrett, aprikossyltetøy, syltetøy med nøtter

Når smaken og konsistensen er god, fyll så det varme syltetøyet rett over i varme glass, strø eventuelt på litt hakkede mandler, på med lokk og sett glassene på hodet til de er helt avkjølte! Men jeg vil kanskje råde om å ta ut stjerneanisen før en fyller syltetøyet på glass. Det gjorde nemlig ikke jeg og jeg merket at anissmaken bare ble sterkere etter et par dager i kjøleskapet!   Syltetøyet eller marmeladen ble god på hvitost og er sikkert, kan jeg tenke meg, perfekt som ostesyltetøy til typer som Brie eller Camembert. Denne porsjonen fylte tre små glass!

tørkede fiken, økologisk frukt, økologiske produkter, debio, tørket frukt

Samme uke hadde vi også fått en hel haug med epler og pærer av vår gavmilde nabo. Så jeg måtte jo lage en annen variant så jeg fikk brukt opp de modne pærene. Til dette syltetøyet brukte jeg:

 • 1 pose tørkede fiken 200 g (jeg brukte Coop sin variant)

 • 3 modne pærer

 • 2 modne røde epler (melne, mild smak)

 • Ca 40-50 g demerarasukker (brunsukker) Smak deg frem!

 • Revet skall og saften av 1 lime

 • Ca 2 cm fersk ingefær

 • Ca 8 dl vann

Begynn med å skjære stilken og bunnen av fikenene, grovhakk og legg i bløt med ca 2 dl vann i en time eller lengre. Etter vel en time fyll på med 2 dl vann og kok fikenene til de begynner å mørne, bruk eventuelt en potetstapper for å hjelpe de litt på vei!

modne pærer, syltetøy, krydret syltetøy

Skrell, fjern stilk og kjerne på pæren og eplene, grovhakk og ha all frukten, sukker og ca 4 dl vann i kasserollen sammen med fikenen. Kok til alt er mørt. Skrell en ca 2 cm lang bit fersk ingefær, legg halvparten av ingefæren rett i kasserollen og la den koke litt sammen med syltetøyet. Riv skallet av limen på et fint rivjern og press etterpå saften. Riv resten av ingefærbiten på et fint rivjern, etterpå presser du ”ingefær-raspet” sammen og klemmer ut saften.

TIPS: Det er saften fra ingefæren du skal ha i syltetøyet, så slipper du de litt ”treaktige” fibrene i ingefæren.

Tilsett så revet limeskall, limesaft og ingefærsaft i syltetøyet, smak deg frem. Tilsett også litt Blå Jam for konservering (i forhold til mengde frukt, se bak på posen), kok litt og fyll på varme glass slik som aprikossyltetøyet lenger oppe på siden.

NB: Husk og ta ut den store biten med ingefær før du fyller syltetøyet på glass!

pære og sviske syltetøy, asiatisk smak, fersk ingefær, lime, kina porselen

Pære og fikensyltetøyet fikk en frisk Zing av ingefæren og limen. Det smakte også godt på vanlig hvitost, men kan i tillegg passe fint  på oster som Chevre eller Manchego tror jeg!

Gøy med sylting når en kan finne på nye spennende smaker!

Ha en fortsatt fin høst!


Flere oppskrifter finner du under Baking, Middag og Litt av hvert

Følg SmuleSkogen på Facebook for siste oppdateringer!   Til toppen av siden