I SmuleSkogen finner du nettbutikk med katteleker, dukkeutstyr og mye mer. En egen blogg og prosjekter du kan lage selv. Vi har også en egen matseksjon med middag, desserter og bakverk. Velkommen inn!
Til hovedsidenNettbutikk - katteleker med kattemynte, dukkeutstyr, småsøm og håndarbeidBlogg om samfunn, hverdag, kvinner, debatt og humorProsjekter og ideer du kan gjøre med barn og familieOppskrifter middag, kaker, smoothie og mye annet rart!Les om dyrene i SmuleSkogen, om Frøken Smule og alt som skjer her i skogen!  

Følg SmuleSkogen på
Følg SmuleSkogen på Facebook, YouTube, Instagram og RSS-feed

post@smuleskogen.com


Twingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.smuleskogen.com/ sort:published Recent posts
 
  Nyeste blogginnlegg
Debattinnlegg
Hverdagsbetraktninger
Humoristiske betraktninger
Kvinneblogg
Ord til ettertanke

Kvinnedagen 2015, hvorfor sloss vi?

I hele min oppvekst ble jeg tråkket på, skubbet og skjøvet til side!

Av voksne mennesker, jevnaldrende, ukjente og familiemedlemmer. Når man hele tiden blir skuffet rundt på, får man en helt definert rolle som uviktig, hele tiden i veien og fullstendig usynlig. Jeg tenkte ofte at jeg var en skygge som passerte lydløst rundt i rommet. En kvinnelig Skybært som ikke var synlig for noen som helst. Når du tråkker på barn på den måten, gir du dem nettopp en identitet som sier dem at de ikke er verdt noe. Derfor vil de mest sannsynlig fortsette med å la andre tråkke på seg, helt til noen gir de en reel verdi som menneske!

guttejente, murvegg, bilde redigering, rosa ballerina
Jeg var guttejenta med cordbukser og kortklippet hår, som stille lengtet etter rosa tutuskjørt og glitterhårspenner. Men det passet ikke i det hele tatt med den guttejenta min far ønsket at jeg skulle være!

I min oppvekst var det spesielt det faktum at jeg var kvinne som var i veien, som var mitt mest negative trekk. I min fars øyne var det faktum at han KUN hadde døtre et stort problem. For hvem skulle overta gården, videreføre arven og etternavnet? For han var kjønn viktigere en hvem døtrene hans var. Nei vi snakker ikke om middelalderen her, vi snakker om 80- og 90-tallet her i Norge, likestillingens land! Det er 34 år siden min far fastsatte min verdi, da jeg lå inntullet i et rosa helseteppe på sykehusets fødeavdeling.

Likestilling for meg handler derfor mest om hvordan foreldre verdsetter sine barn avhengig av kjønn!

For ikke alle barn får oppleve ubetinget kjærlighet fra sine foreldre. Mange av oss har måttet sloss ekstra for å bli sett av nettopp de som burde se oss best! Mange i blant dagens kvinner, også de med etnisk norsk bakgrunn, har opplevd å blitt sett på som mindre verdt enn sine brødre! Ikke med direkte ord, ikke så direkte truende og avvisende som de tilfellene vi ser i andre kulturer i andre land. (Jeg anbefaler på det sterkeste og se denne dokumentaren, selv om det er en hard virkelighet å ta inn over seg). Men her hjemme kan vi oppleve det mer diskret, som et uuttalt men likevel tydelig:

"Jeg skulle ønske jeg hadde fått en gutt isteden!"

leker, duplo, barnevogn, jentelego, legodame, stoppskilt

Men hvorfor blir forskjellen mellom kjønnene så stor at vi kan ha vansker med å akseptere at vi må sameksistere. At vi rett og slett er avhengig av hverandre og at ikke alt trenger være delt mellom kjønnene? Mange fedre kan slite med begeistringsnivået over å kjøpe rosa babytøy, når de helst skulle vært borte i jernvaren og kjøpt matchende lekemotorsag maken med den de selv har stående i garasjen til nykomlingen! Mange mødre kjenner kanskje også på den samme skuffelsen med at de så gjerne skulle ha handlet rosa tutukjoler og glitterspennener istedenfor pysjamaser med traktor eller biler. Men avstanden fra den type skuffelse til å behandle barnet sitt som mindreverdig på grunn av kjønn er heldigvis stor for de fleste av oss når vi blir foreldre!

Heldigvis er de fleste foreldre fornuftige, og heldigvis faller de fleste foreldre pladask for sin lille bylt uansett om den er pakket inn i rosa eller lyseblått teppe. Heldigvis er det også slik at voksne menn kan lære seg å sette i hårstrikk på de mest oppfinnsomme måter, samtidig som de får øyd seg litt ekstra på å leke teselskap med dukkene. Og guttemødre får frisket opp gleden ved å bygge sandborg og romstasjon i Lego, mens de prøver ut sitt beste vrom-vrom når det skal kappkjøres plastbiler på plenen! 

Vi kan være enige eller uenige i ord som kvinnekamp, likestilling, kjønnskvotering og kjønnskamp. Og hvem som har plass i toget eller ikke. Men jeg tror svært få iblandt både kvinner og menn, vil være uenige i at alle barn fortjener forståelse og kjærlighet uavhengig av kjønn.

Derfor feirer jeg 8 mars, kvinnedagen, for at ingen jenter eller kvinner skal oppleve å bli sett på som mindre verdt fordi de er kvinne! Likeverd uavhengig av kjønn er min parole!

Sigrun J. Karbu
Jeg er kvinne, det er min styrke, både med og uten rosa tutuskjørt!


rød knapp kampanjenMinner også om rød knapp kampanjen som jeg mener fortjener mer oppmerksomhet på en dag som denne!!
Et viktig tema som jeg også har skrevet om før her i skogen!Hold fanene høyt damer, hold fanene høyt og gratulerer med dagen!
 

Flere blogginnlegg finner du her
Følg SmuleSkogen på Facebook for siste oppdateringer!


   Til toppen av siden