I SmuleSkogen finner du nettbutikk med katteleker, dukkeutstyr og mye mer. En egen blogg og prosjekter du kan lage selv. Vi har også en egen matseksjon med middag, desserter og bakverk. Velkommen inn!
Til hovedsidenNettbutikk - katteleker med kattemynte, dukkeutstyr, småsøm og håndarbeidBlogg om samfunn, hverdag, kvinner, debatt og humorProsjekter og ideer du kan gjøre med barn og familieOppskrifter middag, kaker, smoothie og mye annet rart!Les om dyrene i SmuleSkogen, om Frøken Smule og alt som skjer her i skogen!  

Følg SmuleSkogen på
Følg SmuleSkogen på Facebook, YouTube, Instagram og RSS-feed

post@smuleskogen.com


Twingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.smuleskogen.com/ sort:published Recent posts
 
  Nyeste blogginnlegg
Debattinnlegg
Hverdagsbetraktninger
Humoristiske betraktninger
Kvinneblogg
Ord til ettertanke

Made in China – et epost dilemma!
Hvor kommer alle produktene fra og spiller det egentlig noen roller for oss forbrukere?

En fredagskveld for et par uker siden tok jeg en liten arbeidsøkt foran pc'en, men rett før jeg logget av for så og logge meg på tv'en i stua, sjekket jeg skogens innboks!

e-post, spam, junk mail, kina, kinesiske tegn
Hva prøver denne eposten å si meg? Prøver den å appellere til meg som forbruker av kinesiske varere eller er den ganske enkelt bare junk mail?

Der fant jeg pussig nok denne eposten i junk-mail mappen! Og fremdeles etter flere uker med undring vet jeg liksom ikke helt hva jeg skal gjøre med den! Men alternativene måtte jo være noe i denne duren:

1. Delete forever?
2. Sende til oversetting?
3. Eller spare for kuriositetens skyld?

For det er jo snart slik at vi lever i en verden hvor alt kommer fra Kina. En kan ta en ganske kjapp runde rundt i huset og sjekke bunnen på et par utvalgte husholdningsduppeditter for å oppdage nettopp dette: Made in China, på omtrent rubbel og rake! Tastaturet som jeg skriver disse ordene på, er for eksempel Made in China. Det samme er den røde skrivebordslampen på min høyre side og bits-settet til boremaskinen min som ligger på min venstre side her på arbeidspulten. Faktisk er det flere ting her på pulten som både er Made in China, Japan, Germany, Switzerland, ja til og med India! Det mest kortreiste jeg i farten kommer på som finnes i huset er 6-åringen som holder hus oppe på rommet sitt i 2. etasjen. Hun er jeg i alle fall 100 % sikker på er Made in Norway, uten en eneste reservedel som er shippet inn fra kontinentet.

made in china, produkter, opphavsland, elektronikk

Men ellers er det lite jeg helt bombesikker kan påstå er kortreiset nikknakk, stemplet med Made in Norway i bunnen. For alle deler kommer jo også fra et sted, og det meste kommer altså fra Kina. Men all denne funderingen over hvor ting kommer ifra minte meg på en god dokumentar jeg så for en god stund siden på NRK. Dessverre finnes den ikke tilgjengelig som fullversjon der lenger, men traileren finner dere her. Det er en virkelig bra dokumentar, så jeg får nesten beklage at jeg ikke har lyktes i å finne noen lenke til fullversjonen, for den setter virkelig i gang tankeprosessen rundt vestens forbrukervaner!

Dokumentaren omhandler et aldri så lite juleeksperiment, hvor en ganske vanlig amerikansk familie skal feire julen uten noe som er laget i Kina. Derav tittelen: Xmas without China! Enkelt tenker kanskje mange, men ta en kjapp runde og sjekk opphavslandet på mange av de tingene du selv bruker daglig, som gjør hverdagen både lettvint og levelig. For eksempel kaffetrakteren, barnas leker eller hva med juletrelysene? For blir det egentlig jul uten lys på julegranen?

Nå tenker dere kanskje også at en dokumentar om ”Kina fri jul” er lite aktuelt i juni måned, men vi burde kanskje være litt mer bevist sommerstid også, over hvor alle varene våre kommer fra.  

Så klart kan vi ikke boikotte alt som er laget i Kina, men det er kanskje greit å være en bevist forbruker!? Eller hva synes dere egentlig om alt som er Made in China?

1. Delete forever!
2. Beholde det vi har betalt for!
3. Eller er det nå egentlig så nøye!


Sigrun J. Karbu

Forbruker av ting laget i Kina...

Flere blogginnlegg finner du her
Følg SmuleSkogen på Facebook for siste oppdateringer!


   Til toppen av siden
Blogglisten