I SmuleSkogen finner du nettbutikk med katteleker, dukkeutstyr og mye mer. En egen blogg og prosjekter du kan lage selv. Vi har også en egen matseksjon med middag, desserter og bakverk. Velkommen inn!
Til hovedsidenNettbutikk - katteleker med kattemynte, dukkeutstyr, småsøm og håndarbeidBlogg om samfunn, hverdag, kvinner, debatt og humorProsjekter og ideer du kan gjøre med barn og familieOppskrifter middag, kaker, smoothie og mye annet rart!Les om dyrene i SmuleSkogen, om Frøken Smule og alt som skjer her i skogen!  

Følg SmuleSkogen på
Følg SmuleSkogen på Facebook, YouTube, Instagram og RSS-feed

post@smuleskogen.com


Twingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.smuleskogen.com/ sort:published Recent posts
 
  Nyeste blogginnlegg
Debattinnlegg
Hverdagsbetraktninger
Humoristiske betraktninger
Kvinneblogg
Ord til ettertanke

Debatt: Nei, nei, nei!
Sinnamammaen, feministen og rødstrømpen har fått nok!

nei, nei, nei

Denne uken ble det mye skriving gitt. Men det har vært mange saker i media som har engasjert meg. Så først som sist, må jeg bare få sagt: NEI, NEI, NEI!   Ærlig talt, hvor mange urealistiske ideer skal vi damer utsette oss for. Et helt blad fylt med rendyrket «antiage»-stoff!

For det er jo ”så feil” å ha et par grå hår i tinningen og noen uhippe rynker under øynene. Heldigvis for meg har jeg aldri brydd meg så mye om rynker. Ikke nok til å gå inn for å gjøre noe med det i alle fall! Jeg har planer om å eldes med stil, selv om det er mulig jeg har forandret mening når jeg passere 40. Men den panikken får vente til senere, jeg har rett og slett ikke tid til å bry meg så mye om rynker at jeg blakker meg på Botox og Restylane! Så jeg kunne ikke vært mer enig med Linnéa Myhre som på tirsdag, etter å ha sett forsiden av bladet ”Hennes Vakker”, utalte følgende:

«Tror dette er den jævligste magasinforsiden jeg noen gang har sett. Stakkars verden, stakkars jenter»

Selv om kroppspress og kroppsfokus ofte blir sett på som noe bare kvinner bryr seg om etterlyser jeg noen andres stemmer i denne saken! Hvor er menn sitt standpunkt til dette falske kroppsbildet som deres døtre, deres koner, deres partnere, deres nieser, deres barnebarn, og deres søstre presses inn i? Er det greit for dere menn, at kvinner i media er retusjert og slimmet? Og forventer dere også at vi er det i virkeligheten? Hvilket standpunkt har dere fedre til at deres døtre veldig tidlig vil oppfatte at den naturlige kvinnen er unaturlig? Vi kvinner savner dere menn som støttespillere, fordi det er et faktum at mange kvinner opplever at media lager et glansbilde av kvinnen som er uoppnåelig og urealistisk. For dere menn har vel heller ikke lyst til at småjentene deres skal vokse opp med et kroppsbilde som må retusjeres for å tåle å være på trykk?

Er jeg rimelig drittlei av å se at damereklame, dameblader og dame-tv fronter kun skjønnhet, ørsmå blondetruser og rynkekrem: JA!

selfie, maling, briller, malingssprut, hårspenne
Slik så jeg faktisk ut når jeg malte taket på soverommet, helt uretusjert! Stygt eller fint?

Er det virkelig ikke MER vi damer er opptatt av enn rynkefrie smilefjes med trendy frisyrer på toppen og årets lekreste pastellfargede neglelakk. Jeg gir meg ende over og beveger meg raskt forbi radene med glossy blader i butikken. Aller helst har jeg lyst til å demonstrativt snu alle disse retusjerte ”kjerring-blekkene” som mange dameblader faktisk er, med fremsiden inn på stativene. Som en snikende ninja-protest mot at vi virkelig IKKE trenger mer jåleri og slanketips. Kostholdstips er for så vidt stuerent, men ikke hvis det frontes av en syltynn tenåring i shorts, så kort at den nesten ikke dekker halve rompa, så er jeg ikke med. For selv om det er kropp, sex og perfeksjon som selger, har vel forbrukeren også noe den skulle sagt med klingende mynt i lommen.

Så hva gjør vi som forbrukere da, annet enn å surmule forbi bladstativene og kjapt snu de verste forsidene så døtrene våre slipper å se at hverken hun eller mor på langt nær er perfekte!?

ungdom, rebell, abort, 16-åring
Hva om det hadde vært meg! Som 16-åring hadde blitt uønsket gravid?

En av de andre mer rykende nyhetssakene for tiden er hvorvidt legene skal få muligheten til å reservere seg mot ”uetisk livsførsel”. Og jeg har tidligere vært veldig klar på at jeg er imot denne reservasjonsretten. Ikke bare fordi jeg tror dette vil gjøre det vanskeligere for særlig unge kvinners møte med helsetjenesten i en vanskelig situasjon som abort tross alt er. (Denne P3-dokumentaren anbefales virkelig, lytt og forstå!)  Men også fordi vi nå ser noen av de fryktede ringvirkningene denne reservasjonsretten kan komme til å sette i gang. Annenhver dag kan vi nå lese om leger både hist og her som reservere seg mot utskriving av p-pilleresepter og innsetting av spiral. Da kan man spørre seg, hva blir det neste? Skal fastlegene kunne reservere seg mot alle pasientenes livskriser som legen selv finner moralsk eller etisk forkastelig? Dette hører ikke hjemme i linjen av helsearbeidere som leger og fastleger faktisk er en del av. Spesialregler for sin egen sjeleros skyld, ærlig talt! Siden jeg selv også i bunnen har en helsefaglig utdannelse, blir denne reservasjonsretten på religiøst/moralsk grunnlag i alt helsearbeid helt hårreisende. For meg privat blir det i alle fall uaktuelt å ha en fastlege som skal reservere seg mot å hjelpe meg. Noe jeg også har forsikret meg mot, ved aktivt å spørre legen om hun tenkte å benytte seg av reservasjonsretten om dette skulle bli innført. Ikke bare fordi det er viktig for meg som privatperson, men fordi det er en prinsippsak for alle kvinner.

Nei, damer. Rull opp ermene revolusjonen har vist nettopp startet!

Sigrun J. Karbu

Jeg reserverer meg herved mot moralister i hvit frakk, retusjering og glossy dameblader!

Flere blogginnlegg - Følg SmuleSkogen på Facebook!

Blogglisten